GR | EN
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Ιστορική Αναδρομή
Ιστορική Αναδρομή
Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως υψηλής ευκρίνειας κάμερες, υπέρυθρες κάμερες, συστήματα ακουστικής παρακολούθησης, μαζί με τις παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση των πτηνών στις ανεμογεννήτριες, στη διαχείριση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων στα πουλιά και τη βιοποικιλότητα κατά το στάδιο της λειτουργίας.  Πρόσφατα, αναπτύχθηκαν τεχνολογίες που στοχεύουν στη ρύθμιση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών και τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης ευπαθών ειδών πτηνών και νυχτερίδων μ’ αυτές. Τα «Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης» βρίσκονται σε εφαρμογή ή υπό δοκιμαστική λειτουργία σε χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία .
Μέχρι σήμερα, σημειώνεται περιορισμένη προσπάθεια για την εφαρμογή και προσαρμογή των συστημάτων αυτών σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Ευρωπαϊκής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα σε σχέση με το ορεινό ανάγλυφο στο οποίο σχεδιάζονται μεγάλα χερσαία αιολικά πάρκα, στα νησιά, σε νησίδες και βράχια, όσον αφορά στα παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Προηγμένα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των ανεμογεννητριών και των Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης θα πρέπει να δοκιμαστούν για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα πουλιά και στις νυχτερίδες.
Αυτές οι τεχνολογίες και μέθοδοι είναι νέες και άγνωστες στους ενδιαφερόμενους φορείς και στου φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η εφαρμογή των νέων μεθόδων και τεχνολογιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων κατά τρόπο συμβατό με τη βιοποικιλότητα.
Αυτές οι τεχνικές και οι μέθοδοι θα σχεδιαστούν, θα προσαρμοστούν και θα δοκιμαστούν ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τις τυπικές περιβαλλοντικές συνθήκες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Η λειτουργία τους θα αξιολογηθεί προκειμένου να εκτιμηθεί η εφαρμοσιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα όπως και θα συγκριθούν με τις συμβατικές μεθόδους και τεχνικές. Η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτηθεί θα ενσωματωθεί στον Οδηγό Καλής Πρακτικής και στο Εργαλείο Υποστήριξης Αποφάσεων που θα είναι τα κύρια εργαλεία του έργου.